
Stan zdrowia społeczeństwa, rosnąca ilość zagrożeń zdrowotnych we wszystkich grupach wiekowych powoduje stały wzrost kosztów opieki zdrowotnej. Dlatego pilną koniecznością jest akcja edukacyjna na temat prawidłowego odżywiania, a której istotnym elementem powinna się stać żywność prozdrowotna.
Dlatego w dniu 27 maja 2015 roku przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego ukonstytuowała się Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej. RPŻP ma w swoim planie przeciwdziałanie skutkom fatalnego sposobu odżywiania Polaków, a ukonstytuowała się w składzie: przewodniczący rady Adam Bogacz, z-ca przewodniczącego rady prof. Krzysztof Krygier, z-ca przewodniczącego rady Marek Marzec, dyrektor Wojciech Rutkowski.
Żywność prozdrowotna to taka, która – najogólniej mówiąc – ma dużo składników prozdrowotnych: białko, kwasy tłuszczowe nienasycone, witaminy, składniki mineralne, błonnik, przeciwutleniacze itp. oraz jest niskokaloryczna. Żywnością prozdrowotną natomiast nie będą produkty zawierające dużo składników niekorzystnych żywieniowo np. cukru, soli, kwasów tłuszczowych nasyconych, cholesterolu i które będą wysokokaloryczne.
Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej będzie współpracować z władzami sanitarnymi, mediami, zwłaszcza tymi, które zajmują się problematyką żywności i żywienia oraz organizacjami handlowymi. We wrześniu 2015 r. rada przedstawi konkretny plan działania. Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej jest otwarta na wszelkie inicjatywy związane ze swoim programem działania. Zapraszamy do współpracy i uczestnictwa w radzie. Wszelkie zapytania i uwagi prosimy kierować do:
Adam Bogacz, przewodniczący rady
tel. kom.: +48 662442178
adres mailowy: a.bogacz@akbconsulting.eu
Wojciech Rutkowski, dyrektor
tel. kom.: +48 605682604