Ciekawe odkrycia naukowe Mary Kay mogą wpłynąć na przyszłość napojów odżywczych

przez Maciej Maciejewski
553 odsłony

Podczas dorocznej konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia network marketingowa firma Mary Kay Inc. przedstawiła swoje najnowsze odkrycia dotyczące niesamowitych korzyści płynących z fitoterapii. Chodzi o ekstrakt z liści botanicznych.

źródło: Pixabay

Badania spółki wykazały, że zawarte w napojach odżywczych tłuszcz, błonnik i białko mogą mieć „znaczący wpływ na nasze zrozumienie ekstraktu z liści botanicznych bogatego w polisacharydy, flawonoidy, alkaloidy i 1-dezoksynojirimycynę oraz inne, aktywne składniki w celu obniżenia glukozy i uczucia sytości u konsumentów”.

– Wielkie piękno jest w całościowym, dobrym samopoczuciu. Od ponad 15 lat badamy zalety suplementów diety. Konsumenci chcą nie tylko dobrze wyglądać, ale także dobrze się czuć. Piękno zaczyna się od wewnątrz, a nasze najnowsze badania pomagają nam kształtować przyszłość żywienia – powiedziała dr Lucy Gildea, dyrektor ds. innowacji, produktów i nauki w Mary Kay.

Substancje botaniczne, takie jak liście, płatki, kwiaty, łodygi, korzenie i kora, zawierają silne związki bioaktywne (fitochemiczne), które są stosowane w żywności i napojach, suplementach diety, terapiach i farmaceutykach oraz w produktach kosmetycznych. Przykładami ekstraktów botanicznych są przeciwutleniacze, witaminy (np. witamina A, C, E, K; witaminy z grupy B), białka (np. konopie, soja), polifenole, flawonoidy, terpeny, kanabinoidy (np. CBD, CBG, THC), oligosacharydy i lipidy (np. omega-3 z nasion lnu lub konopi).

Dla wysokiej jakości ekstraktów botanicznych jest niezbędny nie tylko surowiec (materiał roślinny), ale kluczowa jest również stosowana technika ekstrakcji. Ekstrakty roślinne są wrażliwe na temperaturę, co oznacza, że są degradowane przez ciepło. Dlatego też decydujące znaczenie ma wybór odpowiedniej metody ekstrakcji.

Mogą Cię również zainteresować