Ile czasu tracą pracownicy na parzenie kawy?

255 views

Statystyczny Brytyjczyk marnuje 24 minuty dziennie na przygotowywanie herbaty i kawy w pracy. Jak łatwo obliczyć daje to w sumie 12,5 dnia rocznie. Czy ten czas faktycznie można uznać za całkowicie stracony?

źródło: www.flickr.com
źródło: www.flickr.com

Badanie, dzięki któremu chciano zmierzyć czas, jaki pracownicy poświęcają na przygotowywanie ciepłych napojów w pracy zleciła firma T6 zajmująca się produkcją dystrybutorów do wody. Przy okazji sprawdzono też, jakie zwyczaje związane z kawą i herbatą panują w biurach.

Z badań wynika, że pracownicy przygotowują sobie codziennie przynajmniej dwa ciepłe napoje. Dość często robią kawę lub herbatę od razu dla kolegi zza biurka, ale 1 na 7 przygotowuje napoje jedynie dla siebie, nie zważając na innych. Zauważono również, że osoby przed 30 rokiem życia zamiast przygotowywać kawę w biurze, wolą wyskoczyć do baru i kupić kawę na wynos.

24 minuty dziennie przy czajniku lub ekspresie brzmią jak ogromne marnotrawstwo czasu, ale pamiętajmy o tym, że rozmowy podczas wykonywania tych czynności mogą również być korzystne z punktu widzenia zadowolenia i produktywności pracownika. Ponadto bardzo często zdarza się, że w tak dość nietypowych miejscach swój zalążek mają najlepsze pomysły. Dlatego nie warto negować w firmach krótkich „spotkań” przy ekspresie do kawy.

Mogą Cię również zainteresować