Biorąc to pod uwagę network marketingowa firma OKG oferuje dziś produkty działające efektywnie w czterech podstawowych kierunkach harmonizacji organizmu. Są to mianowicie:

  • dokładna detoksykacja organizmu,
  • optymalizacja procesu trawienia i wykorzystania składników odżywczych,
  • optymalny transport składników odżywczych poprzez układ krążenia do wszystkich tkanek organizmu,
  • i wreszcie aktywacja metabolizmu komórkowego.

Do takich właśnie produktów, oddziałujących przede wszystkim (ale nie tylko) na układ pokarmowy, należy najbardziej pożądany obecnie preparat firmy OKG: EMULIPS FORTE. Poprosiliśmy o zdanie na temat przyczyn powstawania zaburzeń układu trawiennego oraz roślin leczniczych wspomagających jego działanie zawartych w Emulipsie Forte wybitnego czeskiego specjalistę w dziedzinie suplementacji dr Lubomira Meravy’ego:

– Różnorodne zaburzenia i choroby układu pokarmowego są bez wątpienia skutkiem życia w warunkach wysoko rozwiniętej cywilizacji. Choć predyspozycje genetyczne mogą w dużym stopniu przyczyniać się do ich powstawania, jak zresztą przy wielu innych problemach zdrowotnych, główną przyczyną masowego występowania zaburzeń metabolizmu są fatalne nawyki żywieniowe oraz niezdrowy styl życia. Jak wiadomo, podstawową czynnością układu pokarmowego jest przetwarzanie pokarmu w celu dostarczania organizmowi niezbędnych składników odżywczych i energetycznych, niezbędnych do podtrzymania zachodzących w nim procesów życiowych. Jest ona nieustannie zakłócana w wyniku prowadzonego przez nas trybu życia, co z kolei negatywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.

Dyrektor generalna Milada Steinerova & dr Lubomir MeravyDyrektor generalna Milada Steinerova & dr Lubomir Meravy

W układzie trawiennym przebiegają trzy po sobie idące kolejne procesy: trawienie, wchłanianie substancji odżywczych do układu krwionośnego oraz usuwania niestrawionych resztek pokarmu z organizmu. Zaburzenia w trakcie któregokolwiek z tych procesów mogą spowodować powstanie niestandardowych warunków w organizmie. Wynikają one bądź z braku substancji odżywczych, niezbędnych dla jego funkcjonowania, lub z pojawienia się niepożądanych efektów toksycznych związanych z przetrzymywaniem odpadów trawienia w przewodzie pokarmowym. Należy również pamiętać, że prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego jest powiązane ze sprawnym działaniem systemu immunologicznego – powiedział dr Lubomir Meravy.

Jakie są główne przyczyny zaburzeń trawiennych wynikających z niezdrowego stylu życia?

1. Stres – zjawisko typowe tylko dla obecnych czasów, oddziałujący na nas często lub wręcz nieustannie. Nasz układ nerwowy ma za zadanie skutecznie radzić sobie ze stresem. W tym celu ukierunkowuje działanie poszczególnych układów organizmu (np. produkcję enzymów, transport tlenu) oraz zużywa energię, której następnie brakuje do poprawnego funkcjonowania układu pokarmowego.
2. Bardzo rozpowszechnione zjadanie w pośpiechu posiłków prowadzi do niedostatecznego przetwarzania przyjmowanego pokarmu a następnie do zaburzeń trawienia i wchłaniania składników odżywczych.
3. Nieodpowiednia dieta bardzo negatywnie wpływa nie tylko na układ pokarmowy, ale cały organizm. Brak błonnika, spowodowany spożywaniem żywności produkowanej przemysłowo oraz niewystarczającym udziałem warzyw i owoców w diecie, spowalnia przepływ treści jelitowej i eliminację odpadów. W rezultacie oddziałują one negatywnie na nasz organizm przez dłuższy czasokres. Rafinowane produkty żywnościowe, ubogie w składniki mineralne, mogą spowodować zaburzenia czynności enzymów. Dieta – w szczególności, bogata w tłuszcze zwierzęce, utrudnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ich rozszczepianie obciąża organizmu, zarówno w trakcie procesu trawienia, jak i poprzez następujące osadzanie lipidów w tkankach. Oczywiście na układ trawienny wpływa także niekorzystne nadużywanie alkoholu i kofeiny oraz palenie papierosów.
4. Stosowanie leków aczkolwiek w przypadku choroby jest konieczne, również prowadzi do pogorszenia funkcjonowania układu pokarmowego. Ich bardzo duża i często nieuzasadniona konsumpcja posiada wiele negatywnych skutków, wśród nich także występowanie różnorodnych dolegliwości trawiennych. Na przykład antybiotyki, które oprócz bakterii patogennych niszczą także symbiotyczną mikroflorę jelit. Może to prowadzić do gromadzenia się substancji toksycznych, uszkodzenia ściany jelita lub do zakłócenia funkcji trawiennych. Na normalne działanie układu pokarmowego, oprócz antybiotyków, może mieć negatywny wpływ również wiele innych leków, np. leki przeciwhistaminowe, leki zobojętniające, środki przeczyszczające i antykoncepcyjne, aspiryna, ibuprofen itd..
5. Znaczącym aspektem jest także wysokie obciążenie organizmu metalami ciężkimi i różnymi substancjami chemicznymi, pochodzącymi zarówno z pożywienia jak i z otaczającego środowiska. To powoduje zwiększone zapotrzebowanie organizmu na energię w celu detoksykacji. I tak, jak w przypadku stresu, następstwem jest jej brak, co skutkuje problemami w procesach trawienia, wchłaniania i transportu składników odżywczych w organizmie.

Z powyższego jasno wynika, że kompleks czynników niekorzystnie wpływających na procesy trawienne powinien być w odpowiedni sposób neutralizowany. Niektóre z tych czynników można wyeliminować poprzez zmianę stylu życia i optymalizację diety. Niestety, głównie z powodów subiektywnych, braku silnej woli, działań tych nie udaje nam się zazwyczaj wprowadzić w życie na stałe. Rozsądną alternatywą jest więc uzupełnienie naszej diety produktami, w miarę możliwości naturalnymi, wspomagającymi układ trawienny, a w wielu przypadkach także korzystnie oddziałującymi na inne układy organizmu. Np. mogą one pozytywnie wpływać na nasz stan psychiczny, mogą nam dostarczać witaminy i minerały, wzmacniać organizm czy wspomagać jego oczyszczanie itp.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest stosowanie preparatów ziołowych, których korzystne efekty są zazwyczaj sprawdzone od wieków, a które są przez nasz organizm przyjmowane w sposób naturalny. Z długiej listy roślin leczniczych wykorzystywanych w celu wsparcia układu trawiennego, można tu wymienić te, które w świecie należą nie tylko do najczęściej stosowanych, ale także do najbardziej skutecznych:

Goryczka żółta

Z uwagi na swoje właściwości, jej korzeń wykorzystany jest już około 3000 lat. Zawiera substancje gorzkie, olejki eteryczne, garbniki, pektyny, sole mineralne i wiele innych, cennych substancji. Substancje gorzkie i olejki eteryczne wspierają wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz korzystnie wpływają na krwioobieg w przewodzie pokarmowym i wchłanianie składników pokarmowych. Pozytywnie także wpływają na proliferację białych i czerwonych krwinek. Goryczka jest zatem wykorzystywana w celu wsparcia procesu trawienia i pobudzenia apetytu. Oddziałuje również w przypadkach wzdęć i nudności oraz wspiera rekonwalescencję. Wspomaga oczyszczanie jelit oraz funkcjonowanie wątroby. Oprócz oddziaływania na układ pokarmowy, goryczka posiada także wiele innych pozytywnych efektów. Wspiera organizm w stanach zmęczenia np. w przypadkach zespołu przewlekłego zmęczenia, ma działanie antybakteryjne, łagodzi objawy zapalenia stawów oraz ułatwia gojenie się ran.

Mięta pieprzowa

Jest również jedną z roślin leczniczych wykorzystywanych przez człowieka od tysiącleci. Efekty jej działania były znane już w starożytnej Grecji i Rzymie. Głównym składnikiem aktywnym mięty są olejki eteryczne zawierające mentol, cyneol, piperitol, tymol, a także taniny, substancje gorzkie i flawonoidy. Mięta ułatwia trawienie, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania żołądka i przewodu pokarmowego, pomaga w przypadkach wzdęć oraz skurczów żołądkowych i jelitowych. Pobudza także wydzielanie soków trawiennych, zwłaszcza żółci, ma działanie dezynfekujące, neutralizuje zgagę i harmonizuje pracę jelit. Mięta wpływa nie tylko na układ pokarmowy. Ma również działanie uspokajające. Pomaga zmniejszyć lęki i depresje, posiada korzystny wpływ na migreny, nudności pochodzenia nerwowego, działa w przypadkach bezsenności. Dobrze znany jest także jej korzystny wpływ na działanie układu oddechowego, łagodzi objawy przeziębienia i wywołuje pocenie.

źródło: Flickr.comźródło: Flickr.com

Lukrecja gładka

Jest rośliną pochodząca z Orientu. To jedna z najbardziej cenionych roślin leczniczych na świecie. W Chinach, w celach leczniczych, była stosowana już w trzecim tysiącleciu p.n.e. W Europie jest wykorzystywana od ok. 3000 lat. Początkowo używano jej jako antidotum na trucizny, ale stopniowo jej zastosowanie znacznie rozszerzyło się. Korzeń lukrecji (nazywany z uwagi na smak „słodkim drzewem”) zawiera substancje o nazwie saponiny (w szczególności glicyryzynę), glikozyd liquiritin, olejki eteryczne, taniny i flawonoidy oraz fitoncydy. Korzystna jest również zawartość steroli roślinnych i minerałów, zwłaszcza wapnia, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, potasu, selenu, krzemu i cynku. Z witamin można wymienić witaminy z grupy B i witaminę C. Zastosowanie lukrecji jest bardzo szerokie i to nie tylko w układzie pokarmowym.

Lukrecja wspiera dobre trawienie i ogólnie pomaga w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego. Korzystnie wpływa na schorzenia wrzodowe żołądka i dwunastnicy, a to dzięki działaniu antybakteryjnemu ograniczającemu rozwój bakterii Helicobacter pylori. Stymuluje odnowę błony śluzowej oraz wytwarzanie powłoki ochronnej na jej powierzchni. Jest naturalnym środkiem zobojętniającym nadmiar kwasu solnego w żołądku. Lukrecja pobudza perystaltykę jelit, jest także stosowana w przypadkach marskości lub zapalenia wątroby. Warto również wspomnieć o jej działaniu wykrztuśnym w przypadkach chorób układu oddechowego. Oprócz tego wzmacnia układ odpornościowy (została opublikowana praca o działaniu lukrecji na poziom interferonu w organizmie) i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Od czasów starożytnych lukrecja jest szeroko stosowana w celu stymulacji fizycznej i psychicznej organizmu oraz jego ogólnego wzmocnienia. Jest bardzo przydatna w przypadkach syndromu chronicznego zmęczenia.

Jak już zostało wspomniane na początku, lista roślin leczniczych wykorzystywanych w celu wsparcia układu trawiennego jest bardzo długa, począwszy od roślin znanych jako przyprawy (anyż, imbir, itp.) poprzez rumianek, mniszek lekarski, skończywszy na piołunie, aloesie i wielu innych. Rośliny, które zostały powyżej szczegółowo opisane, z pewnością należą do „topowych” ziół używanych w trosce o układ pokarmowy. W związku z tym bardzo korzystne jest stosowanie odpowiednich preparatów zawierających połączenie tych roślin, które nawzajem uzupełniają się oraz wzmacniają efekty działania.

Do takich produktów, zawierających wspomniane zioła, należy preparat firmy OKG – EMULIPS FORTE. Zawiera on dodatkowo inne składniki aktywne. Są to na przykład glicerydy i diglicerydy kwasu oleinowego, które ułatwiają emulgowanie i trawienie tłuszczów w organizmie. Dzięki temu EMULIPS FORTE odróżnia się od innych podobnych produktów wspierających układ trawienny i jest unikalnym środkiem przeznaczonym dla szerokiej gamy klientów cierpiących na problemy związane z trawieniem, poszukających skutecznej pomocy i ulgi. Z całą ofertą produktów OKG dostępnych w Polsce można zapoznać się na stronie www.okg-family.pl.

Wszystkie osoby zainteresowane produktami i biznesem OKG serdecznie zapraszamy na Konferencję Informacyjną, która odbędzie się w dniu 1 października 2016 o godzinie 14:00 w katowickim Hotelu Qubus. W trakcie trzygodzinnego programu zostaną szczegółowo przedstawione produkty firmy OKG oraz zostaną omówione wszystkie aspekty działalności tej firmy na polskim rynku. Będzie także można poznać bliżej osoby znajdujące się na najwyższych pozycjach a także spotkać się i porozmawiać z założycielem i właścicielem firmy OKG panem Jiřim Krčalem. Wstęp na spotkanie bezpłatny, trzeba tylko wcześniej zarezerwować miejsce na stronie:

www.katowice.okg-family.pl