Wszyscy lubią kawę. Jeżeli nie wszyscy, to prawie wszyscy

przez Walentyna Kajdanowicz

Wszyscy lubią kawęJeżeli nie wszyscy, to prawie wszyscyWalentyna Kajdanowicz Uważa się, że kawa w dzisiejszych czasach jest jednym z najpopularniejszych napojów na każdym kontynencie.

 

Kawa to napój, który jest powodem wielu przyjemnych spotkań – z przyjaciółmi lub rodziną. Dobra kawa to idealny środek, który może wzbudzić sympatię partnerów biznesowych lub ważnych klientów. Kawa to znany podróżnik. Uważa się, że wędruje po ziemi ponad tysiąc lat. Jej odkrywcami są. kozy, które po zjedzeniu owoców z krzewu kawowca brykały bardziej niż zwykle, co zastanowiło ich pasterza, który również spróbował czerwonych owoców i poczuł się ożywiony. Zapomniał o zmęczeniu i chęci snu.

Na początku kawa (jej owoce) była spożywana sporadycznie, w razie potrzeby, np. przed albo w przerwach bitwy międzyplemiennej, aby wojownicy nie stracili sił. Krzewy prawdopodobnie zaczęto uprawiać w V lub VI w. n.e. Dokładnie nie wiadomo kto wymyślił proces palenie kawy, prawdopodobnie ktoś przypadkiem ją spalił i wtedy odkryto jej niezwykły aromat.

"Co ciepłem rozlewa się w jego żyłach i uspokaja twoje nerwy,
I nieoczekiwanie zmienia w tym świecie całe mroczno-szare przygnębienie w nadzieję jasną jak ogród pełen róż –
I rozpoczyna nowy dzień niezauważalnie, gładko, tak jakby
ruszał nowy samochód?
Czym jest to co przemienia mężczyznę z potwora w anioła,
biorącego chrzest w rzece Jordan?
To pierwsza filiżanka kawy rano!"
(Helen Rowland)

Kawę w postaci gorącego napoju zaczęto podawać dopiero w średniowieczu. Przez chrześcijan kawa długo uznawana była za napój szatański (bo pochodzący z krajów arabskich). Dyskusje musiał rozstrzygnąć w XVI w. papież Klemens VIII, któremu kawa zasmakowała, wobec czego uznał, że "szatana trzeba wypędzić, a kawę uczynić napojem chrześcijan".

Uprawa kawy

Owoce kawowca są podobne do wiśni. Ale to nie owoce są tu interesujące, lecz ich pestki. Dojrzałe owoce mają kolor ciemnoczerwony, ich miąższ jest słodki i zwykle zawiera dwa ziarenka okryte twardą łuską – tzw. pergaminem, pod którym znajduje się jeszcze wewnętrzna osłonka, zwana srebrną skórką. Dojrzewają około 9 miesięcy.

Mogą Cię również zainteresować