Dlaczego jemy śmieci? Szokujące wyniki badania o zdrowych owocach i warzywach w diecie pracujących Polaków

przez Maciej Maciejewski
1335 odsłony

Wyniki tego badania są po prostu szokujące. Okazało się, że aż 50% czynnie pracujących Polaków nie je codziennie owoców, a aż 40% warzyw. Tak wynika z badania firmy Dailyfruits, która sprawdziła na próbie 1055 respondentów, jakie najczęściej popełniamy błędy żywieniowe.

Żaneta Ściwiarska

Czy to jest paradoks bufona? Jawne oszustwo tudzież zwyczajne niedouczenie? Aż 62% Polaków zapytanych przez Dailyfruits jest przekonanych, że zdrowo się odżywia. W rzeczywistości dieta większości z nich jest niesamowicie uboga pod kątem odżywczym. Analiza rzeczywistej jakości diety przeprowadzona na potrzeby badania ujawniła, ze ponad ¾ osób uważających, że odżywia się zdrowo, w istocie nie je dostatecznej ilości zdrowych produktów. A przecież dieta uboga w poszczególne składniki odżywcze z czasem może doprowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu, osłabienia odporności oraz wystąpienia wielu chorób.

Owoce i warzywa są ważnym elementem zdrowej diety, wzmacniają odporność tak ważną w czasach pandemii. Są istotnym źródłem wielu składników odżywczych, jak również błonnika, wspomagającego trawienie. Są także sprzymierzeńcami w walce ze zbędnymi kilogramami, gdyż większość warzyw i owoców ma dużą zawartość wody. Korzystnie wpływają nie tylko na nasz wygląd, ale także na samopoczucie.

– Żywność to coś więcej niż tylko zaspokojenie podstawowych potrzeb ciała. To energia, która może zarówno zwiększać, jak i obniżać poziom naszej wewnętrznej energii. Słońce daje życie naturze, natura przekazuje je w postaci roślin i ziół, owoców, warzyw i nasion. Dlatego tak ważne jest świadome i skuteczne wykorzystanie tego wszystkiego dla naszego zdrowia i witalności. Zdrowe ciało to zdrowy umysł, a zdrowy umysł to zdrowe ciało – powiedziała nam trenerka Żaneta Ściwiarska, organizatorka unikatowego obozu Evolution Camp, gdzie uczy m.in. zdrowego odżywiania i gotowania.

Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, a im spożywamy ich więcej tym lepiej. W pracy bez względu na miejsce jej wykonywania spędzamy średnio co najmniej 8 godzin dziennie, dlatego powinniśmy niezwłocznie włączyć owoce i warzywa do codziennego jadłospisu. Zwłaszcza w trakcie wykonywania pracy.

Jak wynika z badania Dailyfruits kilka razy w ciągu dnia sięga po owoce jedynie 21% pracujących Polaków, a po warzywa 26%. Z danych GUS spożycie owoców przez pracujących Polaków w 2019 roku wynosiło 3,8 kg miesięcznie, a warzyw 4,4 kg. To jedynie 270 g dziennie, a absolutne minimum to 400g. I choć jest lepiej niż w poprzednich latach to niestety nadal należy kłaść ogromny nacisk na edukację i dostępność.

Optymizmem nie napawają także wyniki analizy „Towary pożądania a epidemia Covid-19” firmy GFK, która zbadała m.in. jak wyglądało spożycie zdrowej żywności – np. warzyw, owoców i ryb w czasie pandemii, a przekąsek w postaci np. czekolady, ciasteczek czy chipsów. Zdrowa żywność pomimo początkowych zwyżek odnotowała spadek wydatków w 2020 roku, a zwycięzcami okazały się takie kategorie produktów jak: czekolady czy słone przekąski.

Czas pandemii nie sprzyja kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych Polaków. W pierwszej połowie 2020 roku znacznie wzrosły wydatki na przykład na słone przekąski o 20%, a wydatki na warzywa i owoce malały. Zwiększanie świadomości dotyczącej jakości spożywanej żywności staje się przez to ważniejsze niż kiedykolwiek.

Witaminy i składniki mineralne zawarte w owocach i warzywach chronią nas przed infekcjami, gdyż wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Spożywane w odpowiednich ilościach przeciwdziałają rozwojowi różnych chorób i wspierają utrzymanie prawidłowej masy ciała.

– Owoce i warzywa wspomagają koncentrację i poprawiają sprawność umysłową oraz mają pozytywny wpływ na budowanie odporności, co dostrzega coraz więcej przedsiębiorców i pracodawców, którzy zamawiają je z myślą o swoich ludziach do zakładów pracy czy biur, a niektórzy w czasach pandemii nawet na home office. Jest to nie tylko miły gest wpływający pozytywnie na wizerunek firm w trudnych czasach, ale przede wszystkim realne działanie, realizowane z myślą o budowaniu odporności i zdrowia Polaków – komentuje Magdalena Karasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego w Dailyfruits.

Niestety wciąż aż 52% pracujących osób, jak potwierdziło badanie „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” wybiera słodycze w ramach przekąski między posiłkami. Najlepszym wyborem są jednak warzywa i owoce, które dostarczają dużo witamin, składników mineralnych, błonnika i wody oraz niewiele kalorii – są w stanie nasycić i nie wywołają kolejnych, rozpraszających napadów głodu.

W ostatnich latach rośnie świadomość Polaków odnośnie właściwego bilansowania diety. Moda na zdrowy i aktywny tryb życia poprawia z roku na rok nasze nawyki żywieniowe, ale spożycie owoców i warzyw jest w naszym kraju wciąż zbyt niskie. W Polsce, podobnie jak na zagranicznych rynkach, coraz bardziej popularny stał się trend dostarczania świeżych owoców do miejsc pracy. Pracodawcy zaczęli zauważać, że menadżerowie, którzy odżywiają się zdrowo, są bardziej wydajni, zaangażowani i efektywni. Owoce i warzywa w biurze, a także z dostawą do miejsca obecnego wykonywania pracy to element pozytywnego budowania wizerunku firmy, doceniającego kapitał pracujących w niej ludzi, szczególnie w czasach pandemii.

Systematyczne dostarczanie prozdrowotnych składników do naszego organizmu, jakimi są owoce i warzywa, skuteczniej pomaga budować nam odporność.

W informacji prasowej wykorzystano dane z badania firmy Dailyfruits „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków”, dane GUS „Mały Rocznik Statystyczny Polski 2020” oraz z analizy GFK „Towary pożądania a epidemia Covid-19”.

Mogą Cię również zainteresować