Szampan Laurent-Perrier w kuchni

przez Beata Grzybek
1907 odsłony

Od dodatków do owoców morza, ryb, białego mięsa i deserów. Szampany Laurent-Perrier idą w parze z wykwintnymi daniami. Nie tylko na Sylwestra.

Szampan kojarzony do tej pory z Sylwestrem przestaje być produktem sezonowym. Coraz częściej gości na naszych stołach podczas celebracji ważnych wydarzeń. Doskonale sprawdza się nie tylko jako element toastu, ale także jako dodatek do wyrafinowanych potraw. Szeroki wybór szampanów Laurent-Perrier pozwoli wydobyć z eleganckich dań to co najlepsze, a jednocześnie sam stanowić będzie wyśmienite tło uroczystej kolacji. W zależności od kulinarnych upodobań każdy znajdzie wśród rodziny trunków Laurent-Perrier coś dla siebie. Masz ochotę na owoce morza, słodki deser albo kuchnię azjatycką? Sprawdź jaki szampan najlepiej będzie pasował do poszczególnych dań.


Laurent-Perrier Brut

To flagowy produkt Laurent-Perrier. Dzięki doskonałej kompozycji, na którą składają się winogrona Chardonnay, szampan ma delikatny i orzeźwiający smak z nutami cytrusów i białych owoców. Tym samym stanowi wyśmienity aperitif oraz jest idealny do owoców morza, ryb i białego mięsa.


Laurent Perrier Demi-Sec

To szampan mający w swoim składzie ponad 55 cru. Cru to określenie wsi, gdzie produkowana jest regionalna odmiana szampana. W Szampanii istnieje 302 takich cru. Tak bogata kompozycja różnych regionalnych odmian nadaje niebywałą kremową fakturę z nutami miodu, suszonych owoców i orzechów. Ze względu na swój półsłodki smak jest doskonałym uzupełnieniem deserów i ciast.


Laurent-Perrier Cuvée Rosé

Od ponad 40 lat uznawany jest za pioniera wśród różowych szampanów. Starannie dobrane winogrona, proces produkcji oraz butelka inspirowana Henrykiem IV sprawiają, że jest to najlepiej sprzedający się różowy szampan na świecie. Cuvée Rosé zachwyca świeżością czerwonych owoców, a swoim niebanalnym smakiem stanowi doskonały aperitif. To także idealny dodatek do deserów owocowych, łososia, dojrzałych serów, czerwonego mięsa i potraw z kuchni azjatyckiej.


De Castellane

Rodzinna firma De Castellane została założona w 1895 r. Finezyjne połączenie odmian winogron wchodzących w skład tego szampana nadaje mu aromat wanilii, piernika i pieczonego jabłka. Ze względu na swoją strukturę jest idealny na wieczorny aperitif, tworzy doskonałe połączenie z przystawkami. Potrafi także podkreślić elegancję najlepszych potraw.

Szampany z rodziny Laurent-Perrier to dowód, że te trunki czują się dobrze zarówno
w towarzystwie wyrafinowanych potraw jak i podczas toastów. Nie dają zamknąć się
w jednym schemacie. Przełamują konwencje i zaskakują. Szampany przestają być alkoholem sezonowym i cieszą swoim smakiem przy każdej ważnej okazji.

Mogą Cię również zainteresować