Coraz więcej Polaków interesuje się żywnością ekologiczną

przez Jarosław Kril
490 odsłony

Fabryka Komunikacji Społecznej (FKS) zakończyła kampanię promującą zdrową żywność pod hasłem „Żywność ekologiczna gwarancją dobrego smaku” prowadzoną na rzecz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dziesięciotygodniowa kampania okazała się bardzo skuteczna. Wyniki badań przeprowadzonych przez TNS Polska wskazują, że wśród odbiorców wzrosło zainteresowanie zakupem żywności ekologicznej i rozpoznawalność europejskiego znaku „euro-liścia”.

źródło: flickr.comźródło: flickr.com

Według badań sprawdzających efekty kampanii społecznej „Żywność ekologiczna gwarancją dobrego smaku” jesienią 2012 roku zwiększyła się grupa osób deklarujących, iż kupują ekologiczne produkty spożywcze oznaczone logiem „euro-liścia”. Jak wynika z raportu TNS Polska przed rozpoczęciem kampanii przygotowanej przez Fabrykę Komunikacji Społecznej, czyli we wrześniu 2012 roku, ogółem 5% respondentów deklarowało, iż sięga na półce sklepowej po żywność wyprodukowaną zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Po zakończeniu kampanii grono tych osób zwiększyło się ponad dwukrotnie – spośród badanych 11% twierdząco odpowiedziało na pytanie „Czy korzysta Pan/Pani z produktów oznaczonych logiem „euro-liścia”?

Zdrowa żywność trafia przede wszystkim do osób młodych i w średnim wieku. Regularnie kupowało ją 8% badanych w wieku od 24 do 34 roku życia i 6% spośród badanych między 34 a 44 rokiem życia. Po zakończeniu kampanii grono osób młodych i w średnim wieku stawiających na zdrową żywność zwiększyło się ponad dwukrotnie. Odpowiednio 19% młodych respondentów (do 34 roku życia) i 17% w wyższym przedziale wiekowym (do 44 lat) zapytanych czy korzysta z produktów oznaczonych „euro-liściem” odpowiedziało twierdząco.

Kampania społeczna „Żywność ekologiczna gwarancją dobrego smaku” służyła również zaznajomieniu Polaków ze znakiem „euro-liścia” oznaczającym, że produkt spełnia warunki żywności ekologicznej wymagane przez dyrektywy unijne. Zielone logo umieszczone na opakowaniu daje konsumentom pewność, że zakupiony towar został wytworzony zgodnie z obowiązującymi przepisami rolnictwa ekologicznego, a także jest wyznacznikiem najwyższej jakości. Znajomość znaku ekologicznej żywności zwiększyła się ogółem o 2 punkty procentowe, 14% spośród wszystkich badanych po zakończeniu kampanii społecznej przeprowadzonej przez Fabrykę Komunikacji Społecznej wiedziałoby jak wybrać
w sklepie certyfikowany produkt ekologiczny.

Przed rozpoczęciem kampanii największą znajomością tego logo wykazywała się grupa ludzi w wieku od 24 do 44 lat. 11% spośród tych respondentów potrafiło prawidłowo wskazać, że zielony liść oznacza żywność wytworzoną zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, zaś w chwili zakończenia działań komunikacyjnych (grudzień 2012 r.) taką wiedzę posiadało już 14% Polaków w badanej grupie wiekowej. Komunikaty na temat znaku produktów ekologicznych skutecznie dotarły do mężczyzn. Początkowo 8% panów wiedziałoby, jak znaleźć w sklepie produkt ekologiczny. Z czasem jednak z takim zadaniem poradziłoby sobie już 12% badanych mężczyzn.

Badanie efektywności kampanii „Żywność ekologiczna gwarancją dobrego smaku” przygotowanej od strony kreatywnej i strategicznej przez Fabrykę Komunikacji Społecznej przeprowadziła firma TNS Polska na reprezentatywnej grupie Polaków. Kampania przygotowana została, by przekonać Polaków do produktów ekologicznych oraz zachęcić ich do większej dbałości o zdrową dietę. Ambasadorami akcji zostali popularna aktorka Magdalena Kumorek oraz lekkoatleta Artur Partyka. Oboje wystąpili w dwóch 15-sekundowych spotach pilotujących akcję. Oprócz reklam przygotowano kilkanaście krótkich filmów edukacyjnych, nagrywanych w gospodarstwach ekologicznych z udziałem kucharza Grzegorza Łapanowskiego, który poznaje tajniki zdrowej żywności i przyrządza z niej niecodzienne i pożywne potrawy. Filmy zostały wyreżyserowane przez Jacka Szymańskiego, który również zajmował się realizacją zdjęć wspólnie z Arkiem Stani. Komunikacja dla całej akcji promocyjno-informacyjnej obejmowała również tytuły prasowe, takie jak „Newsweek”, „Gala”, „Rzeczpospolita” czy „Gotuj krok po kroku”, jak też działania z zakresu e-PR (tematyczny blog i fan page na Facebooku, który prowadził Rafał Hornberger – dietetyk oraz ekspert ds. żywienia).

Mogą Cię również zainteresować