Sukces na skalę europejską

przez Paweł Boczkowski

W tym roku mija 8 lat odkąd Polska przystąpiła do Unii Europejskiej. Jak na przestrzeni tych lat zmieniała się nasza kuchnia? Czy ulegliśmy wpływom zagranicznych trendów kulinarnych i zrezygnowaliśmy z naszych smaków, czy może wręcz przeciwnie?

źródło: flickr.comźródło: flickr.com

Właśnie. Może na przekór wszystkim zwiększył się nasz kulinarny nacjonalizm? Otóż obecnie polska kuchnia przeżywa rozkwit. Coraz więcej osób rezygnuje z chwilowych trendów – fascynacji zagranicznym jedzeniem – i ponownie wybiera narodowe potrawy. Przyczyn powrotu do tradycyjnie polskich dań jest kilka, niektóre z nich mogą być zaskoczeniem dla przeciętnego zjadacza chleba.

Sytuacją przełomową, od której zaczęły się wszystkie zmiany było przystąpienie Polski do struktur europejskich. Paradoksalnie, to właśnie unijny akces był jednym z czynników, które spowodowały swoiste odrodzenie zainteresowania naszą kuchnią. Wiele osób obawiało się, że gastronomia serwująca tradycyjnie polskie dania upadnie pod wpływem coraz popularniejszej kuchni zachodniej.

Otwarcie granic miało jednak zupełnie inny efekt. Polacy zaczęli zwracać uwagę na to, co jedzą. Atrakcyjny wygląd potraw i moda przestały być głównymi czynnikami decydującymi o konsumenckich decyzjach. Ponadto, ważnym czynnikiem, który miał wpływ na ponowne zainteresowanie polską kuchnią były liczne kampanie promocyjno-informacyjne, dzięki którym znaczna część naszych rodaków zaczęła uważniej przyglądać się rodzimej gastronomii.

Większe zainteresowanie tradycyjną kuchnią pomogło obalić mity, które skutecznie do niej zniechęcały. Największy z nich dotyczył nijakości polskich dań – tradycyjne potrawy nie wywoływały pozytywnych skojarzeń, wiele osób musiało odkryć je na nowo. Kolejnym mitem było błędne kojarzenie naszej kuchni z tłuszczem i ciężkostrawnym mięsem. Dzięki działaniom wielu osób i organizacji zaangażowanych w ratowanie i przywracanie blasku rodzimej kuchni, należne miejsce w świadomości konsumentów odzyskały takie dania, jak kaczki, ryby czy owoce leśne.

Wartym wspomnienia jest fakt, że polskie potrawy są jedną z wizytówek Polski zagranicą – niemal każdy turysta kojarzy takie dania jak żurek, bigos czy kaczkę. Prostota naszej kuchni, a także jej naturalny smak powodują, że zdobywa ona uznanie na arenie międzynarodowej.

Cudze chwalicie, swego nie znacie – to powiedzenie traci na aktualności, jeżeli mówimy o naszej rodzimej kuchni. Coraz więcej osób zaczyna doceniać polski dorobek kulinarny, odkrywając nowe smaki, które przekonują do siebie rzesze konsumentów. Planując posiłek warto więc pomyśleć o naszej tradycji, bo w niej właśnie możemy znaleźć to, czego szukamy. Nawet wtedy, gdy zależy nam tylko na udanej uczcie.

Autor tekstu jest menedżerem warszawskiej restauracji Sofa Restaurant & Bar.

Mogą Cię również zainteresować