INNUBIO Symbiotic czyli zadbaj o swoje jelita. Nowe, świetne produkty w polskim network marketingu

przez Maciej Maciejewski

Działająca w systemie marketingu sieciowego, polska spółka INNUBIO wypuściła na rynek kilka nowych, bardzo interesujących produktów zdrowotnych, dzięki którym możemy zadbać o swoje jelita. A trzeba pamiętać, że to w tych organach zaczyna się wszystko. Od dobrego samopoczucia, aż po odporność i w konsekwencji prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu…

Medycyna naturalna do nasza przyszłość, a INNUBIO Symbiotic to w pełni naturalne, wegańskie suplementy diety w kapsułkach, wykorzystujące symbiotyczne oraz prozdrowotne działanie pożytecznych bakterii probiotycznych. Czy wiesz, że odporność organizmu zaczyna się w jelitach? Zadbaj o nią już teraz!

Mowa o mocy naturalnych probiotyków. Bakterie probiotyczne, znane również pod nazwą bakterii kwasu mlekowego, to niezwykle pożyteczne, żywe mikroorganizmy, mające pozytywny wpływ na działanie układu odpornościowego, w tym układu pokarmowego. Bakterie te zasiedlając jelita kolonizują śluzówkę jelit, normalizują mikroflorę oraz zakwaszają środowisko, by stworzyć warunki niekorzystne dla rozwoju patogenów, czyli szkodliwych ciał obcych i czynników chorobotwórczych. Bakterie probiotyczne znajdujące się w suplementach diety INNUBIO Symbiotic niszczą i osłabiają patogeny, pozytywnie wpływając na układ odpornościowy człowieka.

Jelita – drugi mózg? Olbrzymia sieć neuronów i komórek glejowych jelit tworzy sieć nerwową układu pokarmowego. To skomplikowany system odpowiadający za zdecydowanie więcej procesów niż tylko procesy trawienne. Jelitowy system nerwowy pomaga bowiem uchronić nas przed szkodliwymi patogenami i chorobotwórczymi czynnikami oraz odpowiada za samoistną i samowystarczalną pracę układu pokarmowego.

Oddziaływanie mózgu i jelit jest dwukierunkowe. Co to oznacza? Nadmierny stres oraz inne problemy o podłożu psychologicznym mają wpływ na osłabienie bariery znajdującej się w jelitach, a tym samym bywają podłożem wielu chorób. Dokładnie tak samo działa to w drugą stronę – zaburzenia flory bakteryjnej jelit oraz patogeny znajdujące się w układzie pokarmowym potrafią być przyczyną problemów psychologicznych.

Kiszona kapusta. Historia kiszonej kapusty sięga XVII wieku i od samego początku ściśle powiązana jest z ochroną żeglarzy przed schorzeniami i chorobami oraz kompleksowym wzmocnieniu układu immunologicznego. W wyniku naturalnej fermentacji kapusty powstają bowiem bakterie kwasu mlekowego, mające pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit, a tym samym na działanie układu odpornościowego człowieka.

Kapusta kiszona zaliczana do grupy produktów superfood (superżywności), to prawdziwa bomba witaminowa.  Jest bogatym źródłem witamin C, A, E i K oraz witamin z grupy B, a także błonnika, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Zaleca się ją w profilaktyce chorób układu pokarmowego i układu krążenia, czy też wśród osób będących na diecie. Ponadto reguluje poziom glukozy we krwi oraz działa wyraźnie detoksykująco. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C doskonale sprawdzi się również w stanach przeziębienia, poprawi samopoczucie, czy też pomoże w utrzymaniu prawidłowego stanu jamy ustnej i dziąseł.

Kiszony Burak. Kiszone buraki przeżywają obecnie prawdziwy renesans. I nie powinno to wcale dziwić… wszak ich walory prozdrowotne w pełni to uzasadniają. W wyniku fermentacji buraka powstają pożyteczne bakterie probiotyczne, mające pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit, a tym samym na działanie układu odpornościowego człowieka.

Kiszony burak jest bogatym źródłem mikro i makroelementów, witamin A i C, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, a także błonnika, potasu, sodu, magnezu, żelaza, wapnia i fosforu. Zaleca się go w profilaktyce chorób układu pokarmowego i układu krążenia, czy też wśród osób będących na diecie, ponieważ reguluje metabolizm i wspiera odchudzanie. Ponadto wspomaga pracę wątroby i nerek. Ze względu na obecność w buraku bardzo rzadkich pierwiastków, rubidu i cezu, działa on przeciwnowotworowo, hamując rozwój komórek nowotworowych. Regularne spożywanie kiszonego buraka zmniejsza poziom stresu i napięcia nerwowego oraz poprawia sprawność intelektualną i koncentrację.

Innowacyjna metoda dehydratyzacji. Do produkcji swoich nowych suplementów firma zastosowała nowoczesną technologię dehydratyzacji, czyli usunięcia wody z surowca, co pozwoliło na zachowanie wszystkich cennych składników odżywczych: pożytecznych mikroorganizmów, enzymów, witamin oraz pierwiastków śladowych, a także olejków eterycznych i ekstraktów zawierających związki lotne. Proces odwadniania odbywa się w miedzianej komorze, w temperaturze 30-40 stopni. Para odprowadzana z surowca jest skraplana do zbiornika. Surowiec poddany metodzie dehydratyzacji nie jest przetworzony oraz charakteryzuje się wysoką aktywnością biologiczną i najwyższą zawartością cennych składników odżywczych. W procesie dehydratyzacji z 10 kilogramów surowca otrzymujemy 1 kilogram produktu końcowego.

Jaka jest różnica pomiędzy dehydratyzacją, a liofilizacją? W procesie liofilizacji surowiec przechodzi trzy kluczowe etapy: etap I – mrożenie w temperaturze minimum -40 stopni Celcjusza; etap II – suszenie sublimacyjne w próżni z falą gorącego powietrza; etap III – dosuszanie mikrofalami i lampami podczerwieni. Produkt końcowy poddany wcześniej procesowi liofilizacji narażony jest więc na kilka istotnych czynników, takich jak niska oraz wysoka temperatura, próżnia, a także mikrofale i działanie podczerwieni. Nie bez znaczenia jest to dla zachowania wartościowych składników odżywczych, witamin, mikro i makroelementów, a także związków lotnych znajdujących się w naturalnych olejkach eterycznych, czy też ekstraktach. Składniki te narażone na szkodliwe dla nich czynniki zewnętrzne degradują, a tym samym ich zawartość w produkcie końcowym będzie znikoma.

– Suplementy diety INNUBIO Symbiotic poddawane są procesowi dehydratyzacji, a w samym procesie nie biorą udziału zarówno niska, jak i wysoka temperatura, próżnia, mikrofale, czy też podczerwień. Dzięki zastosowaniu procesu dehydratyzacji w odpowiednich warunkach, produkt końcowy cechuje się najwyższą zawartością wartościowych składników odżywczych oraz wysoką biodostępnością – powiedział nam Maciej Przybylski, executive creative director w INNUBIO Sp. z o.o.

Jak powstają suplementy diety INNUBIO Symbiotic? Przed wszystkim, najpierw w grę wchodzi ekologiczna uprawa kapusty i buraka. Następnie tradycyjne kiszenie kapusty i buraka w kamionkowych beczkach. Potem analiza laboratoryjna, dehydratyzacja w miedzianej komorze, w temperaturze 30-40 stopni, rozdrobnienie surowca. Znów analiza laboratoryjna, kapsułkowanie (kapsułki z celulozy roślinnej) i ponownie analiza laboratoryjna oraz konfekcja i etykietowanie opakowań. Opakowanie zawiera 60 sztuk kapsułek.

Mogą Cię również zainteresować